Jak se stát NEúspěšným fotografem...

Jak se stát NEúspěšným fotografem...

Psáno s nadsázkou a humorem, tak to neberte prosím tak, že pláču a podobně... ;)
 
Ještě v lepším případě si autor založil svojí FB stránku, kde na titulní straně vypíchnul slova jako "Profesionální fotograf", "Photographer" či "Wildlife Photographer" (Upřímně, ani já se po 10ti letech focení nepovažuji za Wildlife fotografa, ale prostě za fotografa zvířat). Tato stránka je doplněna pár fotografiemi, které se líbili kamarádům a známým (těm se líbí každá, která je jen krapet lepší než z mobilu), odkazy na Instagram profil a v nejhorším případě i ceníkem fotografických služeb.
 
 
Tento "Photographer" si přitom před půl rokem koupil svojí první zrcadlovku, zjistil, kde je tlačítko ON/OFF a velice profesionálně otočil kruhovým voličem do polohy "AUTO". V krapet lepším případě a v situaci, kdy se chce stát fotografem lidí, řekl svému kamarádovi, který se naučil už aspoň používat režim AUTO bez blesku, aby mu foťák krapet pošolichal a fotky tak vypadaly víc PROFI. Potom si skočil hnedka na eBay, zakoupil tam dvě studiová světla v akci, koupil si v papírnictví pár čtvrtek na pozadí a už nabízí svým kamarádům svoje "profi" služby.
 
Kamarádi jsou nadšení z jeho umění a pořád ho vychvalují a on, jelikož není ani krapet sebekritický, je totálně nad věcí a myslí si, jak nejsou ty fotky perfektní. Postprodukci udělá nasazením pár filtrů v Zoneru nebo malování a na špatně nakalibrovaném monitoru, který koupil ze sedmé ruky za pětistovku i s dopravou.
 
 
Jak se jeho "sláva" zvětšuje společně s logem na fotkách, začíná si myslet po dalším půl roce, že už dosáhl profesionální úrovně a tak na web nahodí workshop fotografování za 300 kaček i s občerstvením...
 
Bohužel, jakmile se přidá do Facebook skupin zabývajících se fotografií, tak se najednou velice diví, že u svých fotografií nevidí skoro žádný lajk, a když se tam něco objeví, tak to jsou komentáře smíchy pláčících smailíků nebo ještě hůře komentáře, které mu bez okolků sdělují pravdu o kvalitě jeho fotografie a to ať po kompoziční stránce nebo třeba postprodukce. Když se tam objeví komentáře 2, fotografii rozhořčeně maže, případně oponuje svými komentáři, či opravuje pravopis komentujícího, ve snaze ho zesměšnit. Bohužel na místo toho, aby se zamyslel sám nad sebou, vzal kritiku na vlastní bedra, uvědomil si svoje chyby a příště je neopakoval.
 
Za pár měsíců těchto pokusů ho fotografování přestává bavit, techniku dává na rok do šuplíku, vytáhne jí jen na dovolenou a časem prodává. Brzy se také vrací k zaručeným selfíčkům a Instagram filtrům...
 
Toto jen takový stručný popis toho, co se v poslední době děje ve stovkách případů. Neberte to nijak zle. Je  to bohužel tvrdá realita, která na sociálních sítích i mimo ně panuje a následkem toho je znehodnocení práce skvělých fotografů s talentem, kteří do své práce a vzdělávání investovali hromadu času a samozřejmě i peněz.
 
Vězte, že dobrý fotograf se nepozná ani podle loga, ani přívlastku "Photography", ale podle jeho znalostí, vědomostí, citu pro kompozici a v neposlední řadě i postprodukci. Samozřejmě fotografie je umění a i ta nejhnusnější fotka ním je, ale prosím lidi. Buďte krapet sebekritičtí a věřte mi, že Vás to posune mnohonásobně dále a dokonce Vás to pak i bude bavit ;)
 
Kdyby Vás zajímalo, jak jsem začínal já. Najdete to přímo v tomhle článku.