Mobilní aplikace pro fotografa aneb co používám

Mobilní aplikace pro fotografa aneb co používám

Unfold - vytváření poutavých Stories pro Instagram/Facebook

Unfold je aplikace, kde můžete jednoduše vytvářet fotografie nebo ucelé skupiny screenu do stories na sociálních sítích. Aplikace funguje tak, že si vyberete z předem vytvořených desítek šablon, tu která Vám vyhovuje, do šablony vložíte fotografie, text, samolepky nebo třeba změníte barvu pozadí, uložíte si (automaticky se uloží do formátu vhodného pro stories) a poté jen rovnou vložíte do Vašeho příběhu na sociálních sítích.

  • V základu aplikace zdarma, jinak placený plán 79Kč/měsíc
  • Ke stažení na Google Play a App Store

 

 

 

 

 

 

 

 

 

in Tags - hastagy pro Instagram

in Tags je aplikace, ve které naleznete dle kategorií rozdělené aktuálně nejpoužívanější #hastagy na sociální síti Instagram. Je to přehledně rozdělené na zvířata, lidi, jídlo atd a dále naleznete ještě podkategorie jako pes, kočka, ptáci atp. Stačí si tedy jen vybrat, nechat vygenerovat, skopírovat do schránky a vložit do postu na Instagramu.

 

  • Aplikace je zdarma, jen se tam sem tam objeví reklama
  • Ke stažení na Google Play 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SkyView aneb když hledáte hvězdu, planetu nebo třeba ISS.

SkyView je skvělá aplikace, která Vám po zapnutí v reálném čase zobrazuje na displeji horizont a všechny hvězdy, souhvězdí, planety nebo třeba aktuální polohu ISS. Napravo nahoře naleznete lupu, kde můžete vyhledávat hvězdy, souhvězdí, planety atd a po zadání vyhledávaného objektu se Vám na displeji zobrazí šipka, která Vám ukáže jakým směrem se máte otočit, aby jste tento objekt viděli. Je to pecka, třeba na focení noční oblohy a umístění Milky Way.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atlas ptáčkaře - když hledáte co je to za ptáka (ČR, SK)

Atlas ptáčkaře je vychytaná aplikace, ve které naleznete přehledně rozdělené všechny druhy ptáků, kteří žijí v ČR/SK. Po rozkliknutí detailu ptáka uvidíte jeho fotografii, popis, můžete si pustit jeho zvuky s/bez komentáře nebo si přečíst co mu chutná a kde žije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birds Complete Reference Guide - atlas všech ptáků Světa

Pokud i jako já cestujete a atlas ptáčkaře tak nepokrývá všechny ptáky, které hledáte... Doporučuji si stáhnout aplikaci Birds Complete Reference Guide. V této aplikaci naleznete ptáky rozdělené dle druhů, zemí, kde žijí nebo si je můžete dávat do oblíbených. Samozřejmostí jsou fotografie ptáků, zvuky ptáků a jejich odborný popis. Celá aplikace je v angličtině.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adobe Photoshop express aneb když nemáte NB s sebou

Adobe Photoshop express je light verze PC programu Adobe Photoshop CC, která má jen základní funkce na úpravu fotografií. Najdete zde různé filtry (u některých je použitelnost podmíněna předplacenou PC verzí Photoshopu), základní možnosti úprav fotografií jako je korekce expozice, vyvážení bílé barvy, kontrast, sytost, stíny či zřetelnost. Samozřejmostí je možnost vkládat texty, obrázky, samolepky či například přidat odlesk objektivu a další efekty.

  • V základu zdarma s omezenými funkcemi. Plná verze je podmíněna Adobe účtem a předplatným
  • Ke stažení na Google Play a App Store

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TPE - když chcete vědět, kde vychází slunce nebo měsíc

TPE (The Photographer's Ephemeris) je jednoduchá aplikace, která Vám na mapovém podkladu (na výběr 5) zobrazí v aktuálním místě (dle GPS) nebo jakémkoliv místě na Světe, kde přesně bude vycházet/zapadat Slunce nebo Měsíc. Jednoduše se tak můžete připravit na fotografování a víte, kde ta jedna nebo druhá koule vyjde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quick - vytvářejte rychle a jednoduše videa

Aplikace Quick je od společnosti GOPRO a slouží pro ryché a jednoduché vytváření videí z fotografií, videí a jejich kombinací. Vyberete si svoje fotografie/videa, vyberete si motiv, hudbu, délku trvání (automaticky se umí přizpůsobit třeba max délce videa pro Instagram nebo aby co nejlépe končila hudba atd), napíšete si do videa texty, titulky atd a dáte jen vygenerovat. Používám třeba na rychlá videa z cest a je naprosto dostačující.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storm Radar - kdy přijde asi bouřka nebo přestane pršet.

Storm Radar je vychytaná aplikace na počasí. Zobrazuje je Vám přesně bouřkové mraky, pravděpodobnost srážek nebo Vás v notifikaci dokáže upozornit na to, že začne za 20 minut pršet či přijde bouřka. využívám již dlouho a funguje podle mě slušně a spolehlivě. Dost často dle ní i plánuji svoje fotografické cesty v aktuální den.