Fotografování zvířat - 10 rychlých rad

Fotografování zvířat - 10 rychlých rad

  • Abychom dosáhli rozmazaného pozadí (bokeh), dodržujeme pravidlo třetin (jsem od zvířete 5m, pozadí musí být minimálně 10m za zvířetem).
  • Vždy fotíme z úrovně očí zvířete nebo zespoda nahoru (Pokud budete fotit ze stoje, pozadím pro zvíře bude zem a jelikož na ní stojí, nemůže se "rozmazat")
  • Zaostřovací body vybírám ručně, používám vždy jen 1 a dám si ho na oko zvířete
  • Vždy fotím zvíře tak, aby mu bylo vidět do očí, jsou totiž jedním z nejdůležitějších prvků na fotografii (když čekáte, než se na Vás podívá, můžete si připravit zaostřovací bod na místo, kde bude mít pravděpodobně oko)
  • Kompozičně je správně, když zvíře sedí a kouká se vlevo, tak aby bylo na pravé straně fotografie, tzn. aby směrem kam se dívá byl prostor (prostě nesmí čučet do "zdi").
  • Dívejte se na to co je za zvířetem a vybírejte pozadí vždy tak, aby bylo kontrastní k srsti/peří zvířete. (zvíře tak vynikne na fotografii)
  • Vyvarujte se na fotografii rušivých prvků jako jsou ohradníky, mříže, ploty a podobně (pokud bez těchto prvků fotografie vyfotit nejde, snažte se, aby se tyto prvky nedotýkaly srsti zvířete, pak je lze snadno vyretušovat)
  • Používejte na fotografování režim priority clony (A, Av), můžete tak regulovat hloupku ostrosti (rozmazání popředí/pozadí) a hodnotou ISO nastavujete rychlost závěrky.
  • Využívejte korekci expozice (tlačítko světlejší/tmavší fotka) - vyvarujete se tak přepalům (bílé fleky na fotografii) a budete moci fotit na rychlejší časy (fotoaparát při podexpozici nepotřebuje k pořízení fotografie takové množství světla a dovolí Vám fotit rychleji)
  • Naučte se být trpělivý a počkat si na správný okamžik. 2 kvalitní fotky za den jsou více než 100 podprůměrných.

A jak fotím já? Osobně fotím na prioritu clony (A, Av na otočném kolečku). Mohu si tak regulovat hloubku ostrosti, tzn., jak je rozmazané popředí/pozadí. Hodnotou ISO si nastavuji rychlost závěrky a pracuji s korekcí expozice, abych zabránil přepalům (bílá místa) a mohl fotit rychleji (fotografii podexponuji). Používám jeden zaostřovací bod, který si ručně vybírám a vždy ho dám na oko zvířete. Když čekám, než se zvíře otočí, připravím si zaostřovací bod na místo, kde předpokládám, že bude oko. Ostření mám natavené na tlačítko AE-L. Takto nastavené ostření je rychlejší, jelikož při přidržení tlačítka AE-L máte stále zaostřeno na zvíře a jen ve chvílích, kdy chcete pořídit fotografii, zmáčknete spoušť. Když ostříte spouští, tak musíte po každém stisknutí spouště znovu ostřit (zdržuje to).