TIPY A TRIKY | Nastavení fotoaparátu | hlavní otočný volič

TIPY A TRIKY | Nastavení fotoaparátu | hlavní otočný volič

Hlavní otočný volič | Nastavení režimu fotografování |

M - manuální režim, kde hodnoty ISO, clona, čas nastavujete ručně. V tomto režimu nefunguje korekce expozice. Tmavší fotka = vyšší clona, nižší ISO, kratší čas | Světlejší fotka - nižší clona, vyšší ISO, delší čas.

Av (A) - režim priority clony - nastavíte hloubku ostrosti, rychlost závěrky se dopočítá automaticky na základě množství světla. Osobně používám já. Nastavím si pevnou hloubku ostrosti (velikost prostoru, který je ostrý) a hodnotou ISO řídím rychlost závěrky (snižováním ISO - nižší citlivost na světlo - pomaleji to fotí a opačně).

Tv (S) - režim priority času - nastavíte rychlost závěrky (jak to rychle fotí) a hloubka ostrosti se nastaví automaticky na základě množství světla. (cca 1/200s - sedící objekt, 1/400 - chodící objekt, 1/640s - běžící objekt - 1/1000+ - letící pták). V tomto režimu můžete nastavit auto ISO a nemusíte se potom o jeho nastavení starat. Vhodné je pouze v menu fotoaparátu omezit jeho maximální hodnotu. (APS-C fotoaparáty max 3200, FF fotoaparáty 6400-12800 dle modelu).

C1,C2,... - uživatelké nastavení. Do těchto režimů si můžete představit napevno Vaše nastavení a po otočení voliče se fotoaparát nastaví dle Vašich preferencí.

P - programová automatika - fotoaparát nastavuje (nebo můžu i já) clonu a čas. V případě nastavení auto ISO je to ideální režim, pokud se nechci o moc starat.

A - automatický režim - fotoaparát nastavuje ISO, clona, čas automaticky. Pokud mám fotoaparát s vestavěným bleskem, je lepší přepnout na režim "přeškrtnutý blesk" = automatický režim, ale bez blesku.

Přednastavené režimy (krajina, sport, portrét atd.) - fotoaparát za Vás pouze nastavuje ISO, clona, čas pro danou scénu, případně změní barevné schéma fotografie (platí jen u focení do JPG). Například při přepnutí na režim "krajina" fotoaparát nastaví vyšší clonu (větší hloubka ostrosti), sníží ISO a nastaví delší čas závěrky (krajina se nehýbe).

Canon - režimy fotografování