DJI Mavic 2 Pro - stále lepší a lepší

Dron DJI Mavic 2 Pro - stále lepší a lepší

Dron DJI Mavic 2 PRO je nejnovějším dronem této značky. Verze Pro disponuje kamerou od Hasselbladu s 3-osou stabilizací, 1 palcovým snímačem s rozlišením 4K pro videa a 20MPx pro fotografii.  Jeho váha je 907g s baterií, tudíž se s ním dá stále létat bez povolení na místech, kde je povoleno. Má 8GB vnitřní paměť, což Vám pomůže, když třeba zapomenete doma paměťovou kartu. Najdete na něm senzory pro dekteci překážek ve všech směrech nebo přistávací světlo.
 
 
Byl jsem ho testovat kousek za Prahou, kde jsem zkoušel všechny jeho vlastnosti a funkce. První výhodou u této řady dronů a potom i u modelu Air vidím to, že má skladací ramena s vrtulemi a proto se vejde pohodlně do fotobatohu, který používám (o batohu jsem psal zde). Vždy si techniku vybírám tak, abych jí pobral dohromady s foťáky v jednom batohu a nemusel tahat s sebou další kufr/brašnu. Cesty po pralesích jsou fyzicky náročné a proto je to pro mě důležité.
 
Když si vyberete balení Mavic 2 Pro Fly more kit, tak v něm naleznete 3 baterie, nabíječku na 3 baterie, náhradní sady vrtulí a samozřejmě dálkový ovladač. K němu se přes USB-C nebo lighting kabel připojuje Váš mobilní telefon, který slouží jak k ovládání drona, tak k online náhledu videa/fotografie. Víte tak ihned, jak je dron daleko/vysoko, co právě vidí nebo kolik Vám zbývá baterie (pokud baterie dochází, sám se vrátí na místo, kde startoval). Jelikož Mavic 2 Pro online přenáší video až na vzdálenost 8km přímo do telefonu (ve fullHD rozlišení), máte okamžitě pořízené snímky nebo video k dispozici třeba na sdílení na sociální sítě. Aplikace DJI GO 4, která k ovládání slouží, umí navíc automaticky z pořízených materiálů skládat poutavá videa i s hudbou a tak máte ihned po přistání ready video na soc. sítě nebo na cokoliv jiného.
 
Co mě první velice mile překvapilo byla výdrž baterie. Dron Mavic 2 Pro mi vydržel na jednu baterii celých 35 minut (samozřejmě se to odvíjí o rychlosti létání, větru atd.). Když si k tomu přidáte to, že v kitu jsou baterie 3, tak můžete na "jeden zátah" létat více než 90 minut, což je naprostá pecka a bohatě to dostačuje na natáčení čehokoliv.
 
 
A co umí dál? Mavic 2 Pro disponuje samozřejmě GPS, tudíž například při ztrátě signálu z vysílačky sám vylítne do přednastavení výšky a vrátí se sám na místo, kde startoval a přistane. Díky čidlům proti nárazu, které má Mavic 2 Pro ze spodní/horní i bočních stran si sám hlídá překážky a případně se jim sám vyhne a letí dále. Ve spojení s možností aktivního trackování objektu (prstem na displeji telefonu si vyberete, že má sledovat auto nebo třeba cyklistu) můžete jet na kole po lese a dron za Vámi letí sám, přičemž se vyhýbá překážkám v cestě a přizpůsobuje automaticky dráhu letu.
 
Mavic 2 Pro umí lítat rychlostí až 72km/h, což se dá už skvěle použít i na sledování rychlejších dopravních prostředků. Mě to hodně pomohlo i v případě, kdy mi po něm šel orel... :-) Naštěstí jsem uletěl... Uff... Když k tomu přidáme velký dolet (osobně jsem zkusil 400m od povrchu země a 3,8km od místa, kde jsem stál) je to díky online videu v telefonu prostě pecka.
 
Pokud se podíváme na možnosti fotografování, tak je standartem formát RAW. Máme tu klasický režim, kdy Mavic udělá jednu fotografii, pak je tu HDR (High Dynamic Range), kdy pořídí fotografie 3 a složí je do jedné. To se používá v extrémních světelných podmníkách nebo třeba na krajinky. Dále je tu funkce panorama, kde Mavic umí 360 stupňové panorama nebo klasické (u toho sám vyfotí 21 fotografií, které pak složí do jedné a k tomu uloží všech 21 RAW souborů, kdyby jste si chtěli složit samy v postprodukci). Kvalita je na dron a velikost čipu dle mého názoru naprosto dostatečná. Není ani problém přidat na kameru zatmavovací nebo polarizační filtry.
 
 
Další fíčury co najdete v možnostech ovládání Mavica 2 Pro jsou rychlé "filmové" módy, kdy Mavic udělá přednastavené letové pohyby a natočí kratké super video hodící se třeba na rychlé sdílení z cest na soc. sítě. To znamená, že například odletí rychle vzhůru od vybraného objektu (rocket), udělá spirálový pohyb kolem Vás (Spiral) atd. atp. Je to slušně použitelné. Pak tu je funkce Tripod, kdy Mavic omezí rychlost pohybu, aby jste mohli natáčet pěkné plynulé záběry, tak že i když uděláte ovládacím joystickem rychlý pohyb, reaguje na něj dron pomalu a plynule. Dále je možnost TapFly, kdy kliknete na displeji telefonu na místo kam má dron letět a on si tam hned namíří. Point of Interest zase jak název napovídá funguje tak, že kliknete na místo co chcete nahrát a Mavic tam doletí a obkroužího nebo tlačítko Home, po jehož zmáčknutí na ovladači nebo displeji telefonu se vrátí automaticky na místo startu a přistane.
 
Proti například Airovi mě Mavic 2 Pro hodně nadchl a už se těším až ho otestuji na začátku příštího roku v pralesích. Dokážu si představit záběry jako sledování lodi po řece, při chůzi pralesem nebo při jízdě offroadem skrz rozbahněné řeky thajských pralesů. 
 
Závěrem? Za ty peníze co stojí (není to tak málo) dostanete třeba u DJI | Telink skvěle technicky vyrobeného drona z kvalitních materiálů, který disponuje na svoje rozměry naprosto peckovou kamerou, velkou výdrží baterie a fíčurama o kterých jsme si mohli nechat před pár lety jen zdát. Já ho na příští expedici beru stoprocentně. Jelikož je to inteligentní hračka, tak je i na ovládání velice jednoduchá i pro začátečníka. A když si ho skočíte koupit do DJI | Telink nebo u nich na e-shopu, tak k němu automaticky máte přípravu drona a kompletní zaškolení. Taky je u nich možnost zapůjčení a tak si ho můžete otestovat a nekupovat zajíce v pytli. ;) 
 
Děkuji DJI | Telink za zapůjčení.
 
Web DJI | Telink www.djitelink.cz