Jak jsem začínal a jak je to teď aneb život profesionálního fotografa

Jak jsem začínal a jak je to teď aneb život profesionálního fotografa

K fotografování jsem se dostal asi jako každý. Nejdřív jsem měl před cca 10ti lety kompakt, myslím, že dokonce od Canonu, který jsem bral na dovolené, výlety či procházky. V té době moje bývalá přítelkyně (respektive exmanželka) fotila podstatně více než já a mě vytáčelo, jak na ní pořád někde musím čekat. :)
 
Každopádně to byl asi uvnitř i takový impuls a pomalu se karta začala obracet. V roce 2009 jsem si koupil svojí první zrcadlovku a tou byl Nikon D3000 se základním objektivem. Samozřejmě a jak jinak jsem začal fotografovat na režim auto, maximálně režimy typu sport, makro atd. Po nějaké době mi přišlo divné, proč fotografie ze zrcadlovky, přece toho super nejlepšího foťáku vypadají tak hrozně. Začal jsem tedy studovat na internetu různé návody, přečetl vesměs celý návod (do té doby byl jediný návod co jsem v životě četl na automatickou pračku :-) ). A tak jsem postupně a pomalu začal přicházet na kloub nastavením, uvědomoval jsem si tak nějak co je to ISO, clona, čas a fotografování šlo o něco lépe.
 
Stále mě začínalo bavit více a více a tak jsem se někdy v roce 2011 - 2012 rozhodl udělat si nějaké workshopy a kurzy. Těch jsem si nakonec udělal několik desítek (asi 30) a každý byl u jiného fotografa nebo firmy. Prošel jsem si workshopy portrétu, krajinek, zvířat, produktovou fotografii, zúčastnil se i cca 5ti měsíční večerní školy (bylo to něco jako rekvalifikace 1x týdně večer), kde jsem nakonec dostal po úspěšně absolvované zkoušce "papír" fotoreportér potvrzený ministerstvem školství.
 
Začal jsem si také pomalu uvědomovat, že zvířata jsou to co mě baví a tak jsem tomu postupně přizpůsoboval svoje vybavení. Chodil jsem cca 30 - 50x ročně do zoologických zahrad, sem tam na další workshopy už tématicky zaměřené a učil se kompozici, počkat si na ten správný okamžik, dost sem pokukoval po různých fotografiích na internetu jako například na 500px.com nebo Megapixelu, kde jsem u každé studoval nastavení fotoaparátu a čím bylo foceno.
 
Asi v roce 2013 jsem si tak nějak myslel, že mi to už jde a založil si na Facebooku svojí stránku a pozval tam tenkrát jen své přátele (aktuálně už má 33000 fanoušků a dalších 50000 na Instagramu). Sem tam jsem tam sdílel svoje fotografie, ale snažil jsem se být pořád sebekritický a "nevěřit" kamarádům, jak jsou ty fotografie úžasné a skvělé. Toto je jedna ze zásadních věcí, které by si měl uvědomit každý, pač každý "nefotograf" Vám bude říkat a psát jaké jsou Vaše fotky krásné, ale Vy tomu nesmíte moc věřit, být sebekritičtí a pořád se zlepšovat.
 
V té době, když se mě začlo více a více lidí ptát, jak jsem to vyfotil, jak to nastavit či co si koupit za objektiv, jsem se rozhodl začít dělat kurzy. Bylo to ze začátku jen pro známé a známé známých, nejdřív vesměs grátis a potom za pár kaček. Obětoval jsem focení hromady času, do toho jsem tenkrát stavěl dům (který bohužel po rozvodu už nemám) a jelikož jsem ho stavěl svépomocí, tak to pro focení byly hodně krušné časy.
 
Mezitím mi na Facebooku stále přibývali kamarádi známých, sem tam jsem si začal platit i reklamu a pomalu, ale jistě mi to už sem tam něco vydělalo.  
 
V té době jsem měl Nikon D7100 (předním i D7000), objektivy 70-200mm f2.8, pevnou 50mm a myslím, že i 1.4x telekonvertor.
 
Asi největší "kopanec" v mojí fotografické "kariéře" byl pro mě rozvod v létě 2016. V té době jsem přišel o svoje milované psy, o dům, který jsem tři roky stavěl a vlastně o celý svůj život. Byl to takový celkem hardcore restart života. A právě, jediné co mi zbylo, byl můj Nikon. Měl jsem najednou spoustu volného času, z domu mi zbyly nějaké peníze a tak, abych to vlastně všechno rozchodil jsem jen fotil, fotil a fotil... Na podzim 2016 jsem si koupil Nikon D810 a D610, pevnou 300mm f2.8VRII, 105mm f2.8, Sigmy Art 50mm a 20mm a pořádně se do toho opřel. Ten rok jsem byl asi 50x v ZOO po ČR a nafotil nezkutečné množství fotek.
 
Hodně jsem se věnoval i propagaci svojí FB stránky a začal jsem si dělat i profi webové stránky u mého kamaráda Jirky Brdy za které mu velice děkuji. Tou dobou jsem mohl mít na FB cca 12 tisíc lidí a Instagramu jsem se vlastně ani nevěnoval. Celkově mi hodně pomohlo moje zaměstnání.
 
Už 11 let pracuji jako IT specialista ve velkých společnostech, kde jsem si mimo jiné udělal i hodně workshopů na internetový marketing, SEO optimalizace, reklamní kampaně na Facebooku či Google/Seznamu atd. A tak jsem všechny své znalosti a zkušenosti spojil do jednoho velkého celku a začal se tomu věnovat jako nikdy předtím. 
 
Jelikož jsem vždy obdivoval Petra Bambouska, který je naprosto skvělý fotograf, tak jsem s ním na jaře 2017 vyrazil na ostrov Borneo, abych pochytil další zkušenosti ve focení ve volné přírodě. Bylo to nezapomenutelné. Naprosto mě deštné pralesy nadchly a proto jsem si pár měsíců potom naplánoval cestu do pralesů Thajska, na které jsem byl  loni v lednu 2018. Tam jsem letěl hlavně za účelem, abych tam projel národní parky a vytipoval nejlepší lokality pro plánovanou další expedici do této lokality. Najezdil jsem tam autem asi 4000km a hledal lokace vhodná k focení fauny a flory.
 
Všeobecně je mým cílem do budoucnosti se věnovat expedicím do pralesů po celém Světě a postupně workshopy v zoologických zahradách omezit (samozřejmě né úplně, to se nebojte).
 
V roce 2017 jsem vyměnil Nikon za systém OM-D od Olympusu, jelikož už mě nebavilo tahat 19kg Nikonu na zádech, ale to jen na okraj. Psal jsem o tom tady a tady.
 
A jak, že je to tedy s tím živením a volným časem? Aktuálně pracuji jako IT koordinátor v jedné velké mezinárodní společnosti, kde jsem PO - PÁ od 8:30 do 16:00, po večerech upravuji fotografie, píši články na blog, plánuji expedice a workshopy, řeším desítky emailů a dotazů od Vás. Na mých workshopech je každý rok přes 700 účatníků a 3x - 4x ročně létáme do deštných pralesů po Světě. Mezitím se snažím stíhat svojí úžasnou přítelkyni, která je pro mě vším a v létě spolu budeme již dva roky. A skoro každý víkend jezdím po ČR a učím Vás po českých ZOO či v německém národním parku Bavorský les fotografovat a předávat Vám svoje znalosti a zkušenosti.
 
Tak že kolem a kolem vlastně nemám žádný volný čas. Co se týče uživení se, není to zase tak jednoduché. Určitě nemohu říct, že by to něco nevydělalo, ale stále to jsou nepravidelné příjmy, jelikož jeden týden se Vás na workshop přihlásí 10 a druhý týden nikdo atd. atp. Prostě se na to nedá spolehnout. Poslední rok jsem se věnoval hlavně focení a stále se musíte zajímat o klientelu, doufat, že Vaše workshopy někoho zaujmou atd. atp...  A tak jsem se rozhodl, že se od června 2019 vrátím zase částečně do IT oboru, abych měl tak nějak více klid na focení a měl jistý pravidelný měsíční příjem...
 
Určitě si nemyslete, že si uděláte FB stránku, hodíte na svoje fotky logo a peníze se Vám jen posypou. Je to opravdu běh na velice dlouhou trať, kde tomu musíte obětovat velice moc času, úsilí a také v nemalé míře finančních prostředků na techniku, monitor, PC či reklamy na sociálních sítích nebo Google/Seznamu. Jen za poslední 3 roky jsem za reklamy utratil v řádech statisíců a to rozhodně nejsou malé peníze.
 
Také by jste k tomu, pokud se rozhodnete, že se tím chcete živit, měli určitě zasílat své fotografie do všech možných soutěží ať českých či mezinárodních, kde Vám případné umístění udělá "jméno". Dále se účastnit fotografických akcí, veletrhů či vernisáží atp., prostě aby jste se dostali mezi lidi. Pokud Vám někdo nabídne, že o Vás napíše článek nebo si někam můžete dát svoje portfolio, určitě to udělejte. Každá reklama dobrá. 
 
Aktuálně tedy mám ročně přes 700 lidí na svých kurzech, spolupracuji se společnostmi Olympus, Lowepro, Joby nebo Velbon,Bushman či Huawei, píši desítky článků na blog, pořádám fotoexpedice a snažím se věnovat přítelkyni :) Na FB mám cca 1000000 zobrazení fotek/měsíc a na instagramu cca 200000/měsíc. Sem tam moje fotografie potkáte na výstavách jako Czech Press Photo nebo Czech Nature Photo či na billboardech po Praze... 
 
A jen pro přehled technika co teď používám a co to stojí:
 
  • Systém Olympus OM-D, 2 těla, objektivy, blesky, telekonvertor, baterky atd... cca 400000,-
  • Monitor BenQ PV270 - 28000,-, Notebook Microsoft Surface 45000,-
  • Předplatná Photoshop a Lightroom - 12EUR/měsíc
  • Reklamy na internetu - cca 10000,-/měsíc
  • Čas tomu věnovaný - k nezaplacení :-)
 
Tak to asi bude vše. Doufám, že jsem Vás neunudil k smrti a že Vám takovýhle přehled "mojí cesty" ve fotografii něco dá. Někoho třeba odradí, někoho zase nabudí. Držím Vám Všem, co se rozhodnete touto cestou jít všechny palce a když budete chtít s čímkoliv poradit, klidně pište, volejte nebo přijďte na nějaký můj workshop. :-)